.
::: digiGOP.nl :::

Have you ever been cheated on?
Yes, and I left his ass
Yes, but I forgave him and gave him a second chance
I haven't caught him cheating, but I suspect that he may have cheated on me
Never


login om te stemmen

Forum Operators


DISCLAIMER: digiGOP.nl is geen bedrijf maar een hobby! digiGOP.nl is niet aansprakelijk voor berichten, foto's en andersoort materiaal die door bezoekers geplaatst zijn. De plaatser van het bericht is zelf aansprakelijk! Mocht er onverhoopt materiaal zijn geplaatst waar copyright op rust dan klik hier om dit te melden. Zie ook onze algemene disclaimer aub.

Ook in Belgie', steeds meer homomannen slachtoffer van geweld


door: sportingact



na lokpraktijken via datingapps



Mannen uit de LGBTQIA+-gemeenschap worden steeds vaker gelokt via datingapps om dan slachtoffer te worden van homofoob geweld. Dat zegt Gelijkekansencentrum Unia in een nieuw rapport. "Intimidatie en geweld tegen LGBTQIA+-personen blijven echt aanwezig in ons land", klinkt het. "We roepen politici op om actie te ondernemen."

Hoewel België een koploper is op het vlak van inclusie en rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap, tonen de cijfers van Gelijkekansencentrum Unia dat geweld tegen en intimidatie van de gemeenschap zeker nog aanwezig in verschillende vormen aanwezig blijven in ons land.

Unia zegt het voorbije jaar 136 dossiers te hebben afgerond over seksuele oriëntatie. In 35 procent van de gevallen is sprake van slagen en verwondingen, en bij een vergelijkbaar percentage is er sprake van ernstige intimidatie.

"Opvallend hierbij is dat de LGBTQIA+-gemeenschap vaker meldingen doet van haatmisdrijven, in vergelijking met andere groepen in de maatschappij", zegt Caroline Poncin, woordvoerder van Unia. "Zo gaan meldingen over racisme dan weer vaker over discriminatie op bijvoorbeeld de huizenmarkt of de werkvloer."

Valstrikken via datingapps komen opvallend vaker voor, zegt Unia. Daarbij worden voornamelijk mannen gelokt op date, om op de afgesproken plek slachtoffer te worden van geweld of intimidatie. De daders zijn vaak jonge mannen, soms in groep.

Unia meldt een recordaantal rechtszaken. "Dat wijst helaas op de herhaling en de ernst van de feiten", klinkt het. "Er zijn 10 dossiers van homofobe agressie sinds vorig jaar. Wij hebben ons burgerlijke partij gesteld bij al die dossiers."

Morgen staan bijvoorbeeld 3 mannen terecht voor de Brusselse correctionele rechtbank omdat ze hun slachtoffers ontmoetten via een datingapp. 8 slachtoffers hebben zich gemeld.

"We willen de slachtoffers steunen en begeleiden tijdens de hele strafprocedure", zegt Els Keytsman, directeur van Unia. "Deze gevallen zijn bijzonder belangrijk omdat er bij deze agressies een vijandig signaal gestuurd wordt naar een hele gemeenschap." Unia benadrukt dat de rechtbank rekening moet houden met het discriminerende motief, omdat dat een verzwarende omstandigheid is.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen meldt dan weer dat transgender personen vaker het mikpunt zijn van discriminatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld op de werkvloer, maar ook in de verzekerings- en zorgsector.

74 dossiers van het Instituut in 2024 hadden te maken met de medische en/of sociale transitie en 80 met genderidentiteit. Transgender personen zijn vaak het doelwit van discriminatie op de werkvloer (47 meldingen in 2024), maar ook in de verzekerings- en zorgsector.

"Sociale media en de media versterken het 'antigenderdiscours', waardoor het bestaansrecht van transgender personen in twijfel wordt getrokken", klinkt het. "Meer verraderlijk is dat haatspraak niet altijd expliciet is, maar een humoristische of parodiërende vorm aanneemt. Toch zorgt het voor een transfoob klimaat en normaliseert het haatdragend gedrag."

Volgens een Europese studie stapt in België maar 14 procent van de LGBTQIA+-slachtoffers naar de politie. De feiten worden dus ondergerapporteerd. "De slachtoffers van homofobie, bifobie of transfobie zijn nog vaak te bang om klacht in te dienen", klinkt het.

"Bang om een coming-out te doen, bang om toe te geven dat ze op datingapps zitten, bang om slecht onthaald te worden, bang voor stigmatisering, bang dat hun klacht gevolgen zal hebben voor hun privé- en werkleven."

Unia en het Instituut willen slachtoffers en getuigen van elke vorm van discriminatie, haatspraak of haatmisdrijf aanmoedigen om een klacht in te dienen bij de politie, waar een specifiek verslag zal worden opgesteld.

Tegelijk roepen de instanties onze politici op om actie te nemen. "Het is hoog tijd om samen te werken aan de strijd tegen discriminatie en aanvallen. Tijdens de vorige legislatuur ontwikkelde elk machtsniveau een eigen actieplan tegen LGBTQIA+-fobieën. Die versnippering werkt een coherent en efficiënt beleid tegen. Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen pleiten daarom voor een ambitieus interfederaal actieplan dat de samenwerking tussen de verschillende machtsniveaus versterkt."

[Bron: vrt.be]



Geef met de duimen aan of je meer of minder vaak (niet meer) een dergelijk artikel wilt zien
0 reacties

De Kiloknallers in actie

De Kiloknallers in actie

Ik kan niets verbergen

Ik kan niets verbergen

Make America great again

Make America great again
::: digiGOP.nl :::

© digiGOP.nl 2002 - 2025 | Adverteren | Disclaimer | Help | Contact/Helpdesk | Mobiele versie